Hybride warmtepomp
Wat is een Hybride warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp werkt eigenlijk net als je cv-ketel, maar in plaats van gas gebruikt het elektriciteit om lucht om te zetten in warm water voor je verwarming en kraanwater. Dit systeem biedt jou als consument veel voordelen.
Ten eerste bespaar je op je energierekening omdat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een traditionele cv-ketel. Dit betekent lagere maandelijkse kosten. Bovendien verlaag je je CO2-uitstoot, wat beter is voor het milieu en helpt bij het bestrijden van klimaatverandering. Daarnaast kan de warmtepomp je huis ook koelen in de zomer, wat zorgt voor extra comfort tijdens warme dagen. Door te investeren in een lucht-water warmtepomp verhoog je de waarde van je huis dankzij de moderne en duurzame technologie. Tot slot zijn er hoge subsidies beschikbaar, waardoor de aanschaf en installatie veel betaalbaarder worden.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit en werkt deels als een volledig elektrische warmtepomp. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en draagt deze via een koelmiddel over aan uw woning. Het systeem werkt samen met een cv-ketel voor warm tapwater en verwarming bij kou. De installatie berekent op basis van gas- en stroomprijzen het optimale gebruik, wat CO2-uitstoot en energiekosten verlaagt.
Voordelen van een hybride warmtepomp
Dankzij flexibele installatiemogelijkheden kan de hybride warmtepomp naadloos worden geïntegreerd in elke woning, ongeacht het type warmteafgiftesysteem, zoals vloerverwarming of radiatoren.
Een hybride warmtepomp zorgt voor laag energieverbruik. De cv-ketel slaat alleen aan bij vrieskou of extreme temperaturen, terwijl de warmtepomp de rest van de tijd energie uit de buitenlucht haalt. De cv-ketel zorgt ook voor warm water. Zo gebruikt u alleen stroom wanneer de warmtepomp werkt en gas wanneer de cv-ketel bijspringt, waardoor uw gasverbruik aanzienlijk daalt.
Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?
De isolatie
Het warmteafgiftesysteem
De ruimte
Geluid van een hybride warmtepomp
De buitenunit is niet geluidloos, vaak door een te kleine warmtepomp of onjuiste installatie. Bij goede afstelling is geluid geen probleem. Een hybride warmtepomp draait minder vaak op volle toeren door de samenwerking met de cv-ketel. Warmtepompen moeten voldoen aan geluidsnormen: overdag maximaal 45 dB(A) en 's nachts 40 dB(A). Voor advies kunt u contact met ons opnemen.
Verschil tussen split- en monoblock hybride warmtepompen
Split-set hybride warmtepompen, met binnen- en buitenunits, moeten door deskundige installateurs worden geïnstalleerd vanwege specifieke koelgassen. Ze zijn vorstbestendig, zelfs bij stroomuitval. Monoblock-systemen combineren alle componenten in één buitenunit, wat installatie eenvoudiger maakt omdat er geen koelmiddelleidingen nodig zijn.