Van het gas af met airco verwarming
Met vier eenvoudige split-airco’s van het gas af. Het lukte Evert Raaijen uit Harderwijk, die zijn gasrekening voor 3.500 m3 aardgas zag verdwijnen. Volgens hem is deze optie voor gasloos verwarmen in vrijwel ieder huis eenvoudig toepasbaar. “Het is goedkoop en modulair.”
De komst van een hybride auto en het eerste setje zonnepanelen zette elektrotechnicus Evert Raaijen aan het denken. Is het mogelijk om het gasverbruik van zijn twee-onder-een-kapper uit 1969 te verminderen? Eigenlijk wilde Raaijen helemaal van het gas af, iets dat in 2013 nog nauwelijks speelde. “Ik ben een duurzaamheidsfreak. Een warmtepomp haalt een COP van 5,6. Bij gas is het rendement 90%, dat is een factor zes verschil. En elektriciteit is gemakkelijker duurzaam op te wekken.”
Een airco verwarming dus, wij leggen uit hoe dit bij Evert tot werking is gekomen én wat de voordelen hiervan zijn.
Van het gas af betekent grote rendementsverschillen
De hoogste COP kwam destijds op het conto van een airco van LG en bedroeg dus 5,6. Ook een lucht/water-warmtepomp had nog even de aandacht van Raaijen, maar dat bleek een onhaalbare kaart. De radiatoren in zijn woning zijn ongeschikt voor lagetemperatuurverwarming. Met een airco-unit hoefde Raaijen niks te veranderen aan het afgiftesysteem. Bovendien ging het om een geringe investering. Om te kijken of zijn gedachte in de praktijk werkte, schafte hij eerst twee units aan; één voor de keuken en één voor achter in de woonkamer. Het werkte wonderwel. In deze hybride situatie daalde het gasverbruik al van 3.672 m3 in 2013 naar 2.148 m3 in 2014.
Gasloos verwarmen is dus zo slecht nog niet. Nog niet overtuigd? Wij leggen het voor u uit.
Airconditioning door het hele huis
Doordat de airconditioning in het achterste deel van de woonkamer hing, was er sprake van enig discomfort. Dankzij radiatoren in het voorste gedeelte van de royale L-vormige woonkamer verdween het temperatuurverschil. Raaijen was inmiddels overtuigd van de werking; een jaar later kwamen er nog twee airco’s in het huis. De klimaatbeheersing in zijn woning is nu op peil.
De airco-unit op de overloop is in staat om de gehele bovenverdieping comfortabel warm te houden. Dat betekent dus dat Raaijen volledig van het gas af is. Met de twee units in de woonkamer verdween meteen het ongewenste temperatuurverschil. Wellicht was één unit in het midden van de woonkamer voldoende geweest, maar Raaijen is blij met de twee units. Zo tevreden zelfs, dat de gasleiding een winter later werd doorgeknipt. “Ik wilde eerst een tweede winter met de nieuwe installatie ervaren.”
Kostenneutrale rekening
Verwarming met warmtepompen was een feit, maar met het gas verdween ook de tapwaterbereiding via de cv-ketel. Dat loste Raaijen op door een warmtepompboiler te installeren, met een opslagcapaciteit van 200 liter. De warmte onttrekt het toestel (Dimplex Edel) uit de zolder, waarna de koude lucht naar buiten gaat. De afgelopen jaren werd het aantal zonnepanelen fors uitgebreid, tot een vermogen van in totaal 14,4 kWp. Dit levert de familie Raaijen veel energiebesparing op en uiteindelijk zelfs een kostenneutrale energierekening. Samen met isolatiemaatregelen kostte gasloos verwarmen gaan zo’n 23.000 euro.
Toen de lucht/lucht-warmtepompen allemaal waren geïnstalleerd, focuste Raaijen zich op het automatiseren van de aansturing. Nachts rond vijf uur gaan de airco-units één voor één aan, om stroompieken te verspreiden. Ook de warmtepompboiler is geschakeld, om overdag zoveel mogelijk zonnestroom rechtstreeks te gebruiken.
Investeren in gasloos verwarmen
Een grote woning volledig gasloos verwarmen vergt wel een forse investering, ondanks de lage kostprijs van een airco. Een gemiddelde woning heeft er twee of drie nodig, en daar komt dan nog een (ventilatie)warmtepompboiler bij. Een instap-airco kost inclusief installatie minimaal 1.500 euro. Een lucht/water- of hybride warmtepomp is door de forse subsidie die daarvoor kan worden aangevraagd misschien goedkoper, maar vereist aanpassing van het afgiftesysteem. “Het is jammer dat op lucht/lucht-warmtepompen geen subsidie zit. Het is een heel effectieve manier van energie besparen.”
Raaijen is ervan overtuigd dat airco verwarming in vrijwel alle huizen toepasbaar is. Het is bovendien ‘modulair’; je kunt met één unit beginnen en vervolgens langzaam uitbreiden. Al met de installatie van één unit is een flink deel van de gasrekening verdwenen. Bovendien was de terugverdientijd – vier tot vijf jaar bij de toenmalige kosten – erg gunstig. Raaijen denkt dat die tijd bij de huidige hoge gasprijs alleen maar korter is geworden. Kortom; van het gas af met airco verwarming is makkelijk, een goede investering en je ziet het resultaat ervan snel terug op je rekening.
Ook klaar om over te stappen naar gasloos verwarmen?
Bron: Vakblad Warmtepompen
https://www.vakbladwarmtepompen.nl/8087/van-gas-los-met-aircoheating